Négy csillagos a Tokaji Aszúnk

2017.10.20.

A 2013-as évjáratú Tokaji Aszúnk a VinCE Magazin aszútesztjén négy csillagot kapott. A gyümölcsös, friss aszúk már egy új stílust képviselnek, miközben megőrzik mindazt a hagyományt, ami a Tokaji borvidék sajátja.

A tállyai dűlőkről szüretelt furmint és hárslevelű bogyókat szeptember 10. és október 29. között szedtük. Az aszúszemeket egészséges és töppedt bogyókból préselt, még erjedésben lévő mustban áztattuk. Legfeljebb egy napig tart az áztatás, erről kóstolás alapján döntünk. A préselést követően a teljes mennyiséget felhasználtuk felöntés és hígítás nélkül, a lehető legmagasabb minőség elérése érdekében. 220 literes használt hordókban zajlott az erjesztés és az érlelés.


Világos aranyszín zöldes árnyalattal; fehér gyümölcsöket, zöldalmát, körtét, őszibarackot és citrusokat idéző, jó intenzitású, finom illat. Élénk, lendületes ízvilágú bor élvezetes savtartalommal, sima textúrával. Nagyon fiatal, mégis komplex aszú finom citrusokkal, barackos ízekkel, hosszú utóízzel" – írta a VinCE Magazin az aszúnkról.