Február hónap bora – Görbe Furmint 2012

2018.02.12.
Ebben a hónapban a remek formában lévő Görbe furmintot ajánljuk a 2012-es évjáratból, ami az egyik legszebb fekvésű területünkről származik.


Az aranysárga színű bor aromatikájában a szőlőből származó, almát és körtét idéző jegyeket a hordós érlelés füstös, toastos és édesfűszeres zamatai egészítik ki. Az ilyen karakterű illat- és ízvilághoz pedig jól illik a magas beltartalom, a masszív test és a közepes alkohol.


Az egészséges szőlőt bogyózást és zúzást követően részben áztattuk, majd kíméletesen kipréseltük. Az erjesztés különböző korú és más-más kádár által készített, 400 literes hordókban ment végbe, kontrollált hőmérsékleten. A bor tél végéig finomseprőn maradt, majd ezt követően a nyári palackozásig folytatódott a hordós érlelés.


A Görbe-dűlő viszonylag késői dokumentálású szőlőhegy, első ismert említése 1644-ben történt mint a Regéc-tállyai uradalom majorsági szőlője, rajtuk kívül csupán Bártfa szabad királyi városa birtokolt egy tekintélyes parcellát a Görbén. A Rákóczi-szabadságharc végéig nem voltak itt jelentősebb magánbirtokosok. Egyetlen kivétel Bártfa városa volt, az ő területüket 1674-ben I. Rákóczi Ferenc (1642-1676) fejedelem örökjogon felszabadította a tizedfizetés kötelezettsége alól. A szabadságharc után a város eladta a területeit, ezután a Trautsonokhoz, majd a Balogh és Mudrány főnemesi családokhoz került, majd öröklés folytán a református egyházé lett, egészen a 20. század közepéig.


Az alapkőzet riolittufa durva szemcsés málladéka, riolittufa kőzetlisztje és agyag változó arányú elegye, míg a talaj főként erdőterületek lejtőhordaléka. Jellemzően jó vízháztartású, főként déli kitettségű dűlő.


Egy palack ára 3.000,-Ft.


Hat palack megrendelése esetén 5+1 akció keretében csak öt bor árát kell kifizetni, illetve a szállítási költséget.