Évjáratjelentés: 2017

2017.11.20.

A 2016-os szüret lezárulta után már két héttel megkezdtük a metszést – tudtuk ugyanis, hogy tavasszal sok lesz a tennivaló, fontos volt, hogy időben elkészüljünk a feladatainkkal.Bár korán kezdtünk, a komoly hidegek miatt így is elhúzódott a munka március közepéig. A mínusz 15-20 fokos hideg idő az alacsonyabban fekvő dűlőinkben enyhe fagykárt okozott, szerencsére egyéb nehézségünk nem volt. A hideg és csapadékos tél viszont a kártevőket is tizedelte, aminek örültünk.

Idén tavasszal 6,5 hektárt telepítettünk olyan történelmi első osztályú dűlőkben, mint a Hasznos, a Rohos, a Patócs és a Dongó, elsősorban furmintot, a jobb vízmegtartó képességű, agyagosabb talajú területekre pedig hárslevelűt. Részben ültetőgépet használtunk, a magas agyagtartalmú részeken pedig hidrofúróval dolgoztunk.

A telepítés miatt kicsit később kezdtünk neki a zöldmunkának, de idén ez is belefért, szépen fejlődött a növény. A frissen telepített oltványoknak különösen fontos volt az a kis csapadék, ami esett.


Meleg nyarunk volt, szépen fejlődött, majd érett a szőlő, ép, egészséges termést tudtunk szüretelni. Augusztus közepén volt jelentősebb csapadék, ez indította el Tállyán a botritiszesedést, amely bár jelen volt, de nem nagy mennyiségben. Persze Tállyán a borvidéki átlagnál szelesebb idő miatt ez is kincs. Lesz aszú az évjáratból, de mi elsősorban a száraz és az édes szamorodnira fókuszáltunk, fontos műfajnak tartjuk, igyekszünk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni ezekre a bortípusokra.

A szüretet augusztus 28-án kezdtük a habzó, a gyöngyöző és a pezsgő alapanyagával, innentől kezdve két hónapig szinte folyamatosan dolgoztunk. A korábbi években már kitapasztaltuk, hogy milyen sorrendben lehet szüretelni, az egyes dűlők és borok karakterét szem előtt tartva. Átbeszélve, megfontoltan, egymásra építve a folyamatokat szeretünk dolgozni. Végül november 3-án fejeztük be a szüretet, mostanra a száraz borok többsége ki is erjedt, és az édes borok is lassan az erjedés végére érnek.

Minden kategóriában vannak szép tételek, de meg kell adni nekik a kellő időt, hogy teljes potenciáljukat megmutathassák.