Decanter World Wine Awards

2018.06.08.
Újabb szép eredménynek örülhetünk, a 2010-es aszúnk jól szerepelt a Decanter World Wine Awards 2018 borversenyen, ahol ezüstéremmel jutalmazták.

A világ egyik legbefolyásosabb borversenyén idén közel 17 ezer bort kóstolt meg a 275 bíró, akik között 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier is dolgozott, összesen 33 országból. A DWWA bíráinak legtöbbje egy-egy szakterület szakértője, ezt pedig a kóstolópanelek összeállításakor figyelembe veszik a szervezők, tehát egy champagne-t egy champagne-szakértőkből álló csoport fog megítélni.

A bírák egyedül és vakon kóstolnak, a bor termőhelyét, stílusát és árkategóriáját megkapják, ugyanakkor nem ismerik sem a borászatot, sem a konkrét bort.

A 2010-es aszúnknál több első osztályú dűlő terméséből gyűjtöttük az aszúszemeket, amelyeket egészséges és töppedt bogyókból préselt, még erjedésben lévő mustban áztattunk. Legfeljebb egy napig tartott az áztatás, erről kóstolás alapján döntöttünk. A préselést követően a teljes mennyiséget felhasználtuk felöntés és hígítás nélkül, a lehető legmagasabb minőség elérése érdekében. Az erjesztés és az érlelés 220 literes használt hordókban zajlott.

A 2010-es aszúnál az évjáratnak megfelelően a savgerinc határozza meg a bor karakterét, amelyet bársonyossá tesz a maradék cukor, valamint a marakujás, mangós és citrusos zamatok.