Aranyérmes aszú

2018.05.08.
Nemzetközi elismerést kapott a 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúnk. A Challenge International du Vin borversenyen elért eredmény is bizonyítja, hogy a tokaji aszúnak és a tállyai terroirnak a világ legjobbjai közt van a helye.

1976 óta rendezik meg a Challenge International du Vin borversenyt a franciaországi Bordeaux-ban. Ez mára már az egyik legismertebb megmérettetés lett Európában, ahol négy főből álló bíráló bizottságok zsűrizik a borokat, egy-egy panelben borász, szőlész, kereskedő és borszakértő is helyet kap. Minden tavasszal több, mint 5000 palack érkezik, a világ 38 országából, amit két napon át kóstol a közel 800 bíra. A versenyre benevezett borok nagy száma ellenére csupán a 25-30 százalékuk kaphat érmet.

Zsadányi Tokaji Aszú 2013:

Több első osztályú dűlő terméséből gyűjtöttük az aszúszemeket, amelyeket egészséges és töppedt bogyókból préselt, még erjedésben lévő mustban áztattunk. Legfeljebb egy napig tartott az áztatás, erről kóstolás alapján döntöttünk. A préselést követően a teljes mennyiséget felhasználtuk felöntés, hígítás nélkül, a lehető legmagasabb minőség elérése érdekében. 220 literes használt hordókban zajlott az erjesztés és az érlelés.


Ennek a bornak érdemes időt adni, hogy lépésről lépésre újabb illatokat bontson ki. Előbb virágok, majd mangó, papaja és aszalt sárgabarack jelenik meg a kortyban is. Citromsárga színű, kifinomult, komoly beltartalma ellenére is könnyedséget árasztó bor. Kerek, zamatos, élénk savakkal bíró és hosszú lecsengéssel búcsúzó aszú.