Megkerülhetetlen - Sárga Borház

2018.04.16.
A Sárga Borház ikonikus étterem, igazi közösségi találkozóhely a 37-es út mentén, ahol az ember szinte bármikor belefuthat tokaji borászokba. Az üzletvezető Zarándy Vilmost kérdeztük az étteremről, és persze a borainkról.

– A klasszicista stílusú épület tulajdonosa a Disznókő, 1972 óta működik étteremként. Szerintem ez a legjobb elhelyezkedésű vendéglátóhely Hegyalján, itt mindenki elmegy, mindenkinek útba esik. A földszinti, eredetileg borfeldolgozó részen üzemel a 80 fős étterem, emellett jó időben a teraszon is le tud ülni még 80 ember. A felső szinten egy különterem van, ahol rendezvényeknek, szakmai kóstolóknak adunk teret.


Amikor 9 éve átvettem a helyet, akkor Mészáros Lászlóval leültünk megbeszélni a koncepciót. Úgy egyeztünk meg, hogy az itt kínált borokkal az egész borvidékről mutatunk egy átfogó képet.


A konyha stílusát pont a vendégek sokszínűsége miatt nehéz egyértelműen meghatározni, hiszen ugyanúgy ki kell tudnunk szolgálni a betérő buszos csoportok igényeit, mint a borvidékre érkező ínyenceket vagy Master of Wine-okat. Próbáljuk megtalálni a középutat a hagyományos magyar és a modern konyha között, az évszaknak megfelelően friss, jó minőségű alapanyagokra építkezve.


Zsadányiék jó barátaink, a náluk dolgozó Hudák Pista szintén régi ismerős. Jól tudunk velük együtt dolgozni – ha bármikor elfogy a bor, Pista pár órán belül hozza az utánpótlást. A TKJ sort tartjuk a pincétől, a két habzó a vendégek nagy kedvence, de az édes és a száraz furmint is jól fogy. Az édeset az egyik előételhez szoktuk ajánlani, hiszen tökéletesen passzol a korianderes libamájpástétomhoz, a közel 80 gramm maradék cukor mellett is kifejezetten üde és friss bor.

Sárga Borház