Tokaji Aszú 2013

Évjárat:
2013
Típus:
Édes
Szőlőfajta:
Furmint, hárslevelű
Termőhely:
Tállya
Dűlő:
Több dűlő termése
Termésátlag:
30 q/ha
Művelésmód:
Bakművelés és középmagas kordon
Szüreti időpont:
Szeptember 10. - október 29.
Borkészítés:
Több első osztályú dűlő terméséből gyűjtjük az aszúszemeket, amelyeket egészséges és töppedt bogyókból préselt, még erjedésben lévő mustban áztatunk. Legfeljebb egy napig tart az áztatás, erről kóstolás alapján döntünk. A préselést követően a teljes mennyiséget felhasználjuk felöntés, hígítás nélkül, a lehető legmagasabb minőség elérése érdekében. 220 literes használt hordókban zajlik az erjesztés és az érlelés.
Borleírás:
kifinomult I kajszi I zamatos Ennek a bornak érdemes időt adni, hogy lépésről lépésre újabb illatokat bontson ki. Előbb virágok, majd mangó, papaja és aszalt sárgabarack jelenik meg a kortyban is. Citromsárga színű, kifinomult, komoly beltartalma ellenére is könnyedséget árasztó bor. Kerek, zamatos, élénk savakkal bíró és hosszú lecsengéssel búcsúzó aszú. (2017. szeptember)
Alkoholtartalom:
9,5% V/V
Savtartalom:
8 g/l
Maradékcukor:
179 g/l
Cukormentes extrakt:
46 g/l
Űrtartalom:
0,5 l

Korábbi évjáratok